Bantlar Nedir? Ne İşe Yarar? Çeşitleri Neler?
Bant kullanımı diğer birçok yapıştırıcıya göre oldukça pratiktir çünkü akma, kokma ve yanıcı madde özelliği yoktur ayrıca daha uzun süre saklanabilme özelliğine sahiptir ve bant fiyatları diğer yapıştırıcılara göre daha uygunlardır.
Fiyat Performans Olarak Hangi Bantları Tercih Etmeliyiz?
Kullanacağımız işlerin özellikleri haricinde bant fiyatları da oldukça önemli. Sanayi veya fabrika benzeri büyük ve sağlam yapıştırılması gereken cisimler haricinde günlük yaşantımızda kullandığımız yapıştırıcıların en pratiği bantlardır.
Çünkü üstesinden geldiğimiz birçok olay gibi çabucak çözmek ve üstesinden gelmek isteriz. Bunun için daha az maliyetli olup hemen hemen evlerimizin ve işyerlerimizin her odasında, dolabında bulundurabileceğimiz, lazım olduğu anda çıkarıp kullanabileceğimiz çok kullanışlı yapıştırıcılardır.
Bant Çeşitleri Nelerdir?
Bantları pek çok farklı sorunu çözmek ve yerine göre daha güçlü yerine göre daha sağlam olması gerekmeyen uygulamalarımızda kullanırız. Tabi her uygulamada kullanabileceğimiz ayrı ayrı bant çeşitleri var. Örnek verecek olursak:
- Koli bandı,
- Filament bant,
- Akrilik bant,
- Hotmelt bant,
- Yol işaretleme bandı,
- Güvenlik bandı,
- Holografik bant,
- Çift taraflı bant,
- Cerrahi bant,
- Maskeleme bandı,
- 3M bant,
- Şeffaf bant,
- Kraft bant,
- Kablo bandı,
- Teknik bantlar,
- Renkli bantlar olarak sıralayabiliriz.
Bantların Kullanım Alanları Nelerdir?
Koli bandı daha çok su geçirmez oluşuyla bilinir ve birbirinden farklı yüzlerce farklı ürünün yapıştırılması veya tamir edilmesi amacıyla kullanılır. Bu bantları yanlış yere veya yanlış şekilde uyguladığınızda düzeltilmek istenilen noktalara ısı uygulayarak düzeltme işlemini kolayca sağlayabilirsiniz. Koli bantlarının çeşitlerini söyleyecek olursak:
- Baskılı ve logolu koli bantları,
- Beyaz koli bantları,
- Şeffaf koli bantları,
- Kahverengi koli bantları,
- Renkli koli bantları diyebiliriz.
Akrilik bantlar yüksek sıcaklığa dayanıklı bantlar olarak bilinir ve bu işe uygun alanlarda kullanımı tercih edilir. Ayrıca oksidasyona karşı çok dirençlidir ve güneş ışığına karşı dayanıklıdır. Kalitesiz, promosyon ürünleriyle yapılan reklam bantlarına nazaran özel baskı bantları daha renkli ve albeniye sahip reklam, afiş ve benzeri nitelikteki tasarımların yapılmasında kullanılmaktadır. Akrilik bantların kullanım alanlarını sıralayacak olursak; ahşap, seramik, plastik, duvar, karton, cam ve metal yüzeyler diyebiliriz.
Holment bantlar sıcaklığa karşı oldukça dayanıklıdır. Ayrıca su geçirmezlik özelliğine de sahiptirler. Akrilik bantlara kıyasla yapışkanlık güçleri daha fazladır.
Çift taraflı bantlar genellikle kağıt, köpük ve kumaş gibi birden fazla malzemenin birbirleriyle yapıştırılmasında kullanılan basınca duyarlı yapışkanlardır. Genellikle dekoratif ve montaj işlerinde tercih edilmektedir. Sızdırmazlık ve aynı zamanda ses yalıtımı amacıyla da kullanılmaktadır. Çift taraflı bant çeşitlerini sıralayacak olursak:
- Akrilik çift taraflı bant,
- Köpük yapışkanlı çift taraflı bant,
- Filmik çift taraflı bant,
- Çift taraflı ağ dokulu bant,
- Çift taraflı tissue bant olarak söyleyebiliriz.
Elektrik (kablo) bantları iletken özelliğe sahip tüm cisimlerin yapıştırılması veya yalıtılmasında kullanılmaktadır. Elektriği iletmez, iletkenlerin koruyucusudur.
Filament bantlar basınca karşı etkili olması için üretilmekte olup içerisinde fiberglas filemalar ve polyester malzemeler barındırmaktadır. Bu bant çeşidi ambalaj sektörü içerisinde oluklu mukavva kutuların kapatılması, ambalajların sağlamlaştırılması ve palet birleşiminde kullanılmaktadır.
Çok Kullanışlı Bantlar Nelerdir?
Yer işaretleme bantlar, herhangi bir bölgeyi haritalandırmak, işaretlemek veya örnek verecek olursak bir alanın düzgün boyanması için ayraç görevlisi olarak kullanılmaktadır.
Yer işaretleme bantlarının kullanım alanlarına örnek verecek olursak; hastanelerde yeşil alan, sarı alan gibi yerlere insanları yönlendirmek için kullanılır. Fabrikalarda ise tehlikeli alanları belirtmek için kullanılmakta. Okullarda da bahçelerde konumlanan sınıfların ayırt edilebilmesi için öğrenci sıralarının aralarına çekilerek kullanılır.
Yer işaretleme bantlarının kullanıldığı zeminin tozlu ve nemli olmaması gerekmektedir. Daha etkili bir yapıştırma sağlanması için silindirik bir merdane cisminin kullanılması önerilmektedir. Yer işaret bantları ağır hizmet bantlarıdır.
Dekoratif bantlara gelecek olursak, herhangi bir bant çeşidini örnek verebiliriz. Bunlara koli bandı, akrilik bant vs. diyebiliriz. Ancak burada önemli olan dekoratif bantların süsleme, işaretleme gibi uygulamalarda kullanılacakları için imal edilirken üzerlerine bazı şekiller veya boşluklar eklenmektedir. Güzel ve şık bir sanat hediyesi verirken paketi süslemek için kullanılması harika etkiler yaratmaktadır.
Ahşap Kenar Bant Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Sektör olarak mobilyacılık sektöründe kullanılan ahşap kenar bantları şerit halinde üretilir ve üretilen mobilyaların kenarlarına çekilerek malzemenin kullanım süresini arttırmak amacıyla kullanılır. Ayrıca kullanıldığı noktaya estetiklik katar.
İç bükey ve dış bükey şekilleri sayesinde her mobilyaya göre ayrı ayrı üretilip farklı boyutlarda kullanılabilmektedir. Isı kullanılarak eritilen güçlü bir tutkal vasıtasıyla mobilya veya kullanılacak olan zemine yapıştırılarak kullanılır.
Ahşap Kenar Bandı Çeşitleri Nelerdir?
PVC kenar bandı ahşap kenar bantlarının bir çeşididir. Üretim malzemelerinin plastik olması sebebiyle kolaylıkla kullanılabilmektedir. Bu bantların kendilerine has içlerinde barındırdıkları ve ilave olarak bir yapıştırıcıya ihtiyaç duyulmayan tutkalları vardır. Ayrıca melamin yüzeylerde rahatlıkla kullanılmaktadır.
Tutkallı kenar bantlar da en çok tercih edilen bir diğer ahşap kenar bant çeşididir. Bu bantların en önemli özelliği herhangi bir kenar bantlama makinesine ihtiyaç duyulmadan kolayca kullanılmasıdır.
Son örneğimiz 3D kenar bantlarıdır. Bu bantların en önemli özelliği de 3 boyutlu olarak tasarlanmış olması ve kimyasal maddelere karşı olan duyarlılıklarıdır.
Kenar Bantlama İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?
Öncelikle bu işlem yapılmadan önce kesinlikle bir uzmandan destek alınması şarttır. İşlemin detaylarına gelecek olursak; ilk olarak kenar bantlarımız mobilyaların boyutlarına göre tasarlanıp şerit halinde üretilmektedir. Sonrasında ise kullanılacak olan tutkal ısı yardımıyla eritilerek uygulanır ve kenar bandı yapıştırılır. Son olarak bu uygulamanın daha net ve estetik gözükmesi için üzerine parlatıcı sürülmektedir ve işlem tamamlanır.
Kerpez yapı market olarak tüm bu bant çeşitleri ve fiyatlandırmalar hakkında bilgi sahibi olmak için bizimle irtibata geçebilirsiniz. Ürün çeşitlerimizi inceleyerek size uygun en iyi seçimi yapabilirsiniz.