Tavan Armatürü
Aydınlatma amacıyla kullanılan tavan armatürü, güç kaynağı, lens, duy ve reflektör gibi ekipmanlardan oluşur. Armatür ve lamba, genellikle birbirine karıştırılan kavramlardır. Lamba esasen armatürde kullanılan ışık kaynağını ifade eder. Lambalar birçok farklı teknoloji ile üretilebilir fakat bugün özelinde ağırlıklı olarak LED lambalar ön plana çıkar.
Işık ve aydınlatma gibi konular tarih boyunca her zaman belli bir öneme sahip olmuştur. Özellikle doğal ışık kaynaklarının yetersiz kaldığı zamanlarda özel ışık kaynaklarına yönelmek mümkündür. Bu sayede ortamı kendi istediğimiz ölçüde aydınlatabilirsiniz. Lamba ve floresan gibi yaygın ışı kaynaklarının dışında armatürlere özel bir vurgu yapmak gerekir. Aydınlatma armatürleri, etkili yapıları, teknik özellikleri ve çeşitliliğiyle ilgi görür.
Alan aydınlatmaları söz konusu olduğunda tavan armatürlerinin görece daha çok ön plana çıktığı görülür. Armatürlerin lambalardan en önemli farkı; aydınlatma armatürlerinin bütün bir aydınlatma aygıtı olarak kabul görmesidir. Oysa lambalar ışığı üreten ve nihayetinde değiştirilebilen bir parçadır.
Kepez Yapı Market’in “tavan armatürü” kategorisi üzerinden en yeni tavan armatürü modellerini detaylı olarak inceleyebilirsiniz. “Armatür nedir, armatür çeşitleri nelerdir?” gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
Armatür Nedir?
Aydınlatmayı sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek adına farklı araçlardan yararlanılır. Söz konusu araçlar sayesinde ev aydınlatmasının yanında stadyum veya sokak aydınlatması noktasında ihtiyaçlara yanıt vermek mümkün hale gelir.
Bugün bu tip kullanımlara dair örneklerin giderek artmaya başladığı görülür. Özellikle ışığa çok daha fazla ihtiyaç duyulan mekanlarda ve geniş alanlarda tavan armatürü sıklıkla kullanılır. Tavan armatürü LED teknolojisi ile birleşerek çok daha verimli bir kullanım olanağı sunar. LED’li armatürlerin kullanımı, sağladığı avantajlardan dolayı artış göstermiştir. Özellikle yüksek oranda tasarruf sağlamasından dolayı bu opsiyon daha çok tercih edilir.
Armatür, lamba bağlantısının oluşması adına bünyesinde birden çok duya sahip olan gövdeyi ifade eder. İçerisinde çoğu zaman LED modül benzeri dahili ışık kaynakları bulunur. Ekstra bir lambaya bu noktada ihtiyaç duyulmaz. LED ışık kaynağı ile donatılan ürünlerde lamba değişimi söz konusu olmaz. Kullanım yerine bağlı olmak kaydıyla alçak ve yüksek tavan armatürlerinden söz etmek mümkün olur.
Alçak tavan armatürlerinin çoğunlukla 6 metreden daha az yüksek olan yapılarda ön plana çıktığı bilinir. Yüksek tavan armatürü ise görece daha yüksek yapılarda tercih edilir. Her iki armatürün de kullanım alanları değişiklik gösterir. Mesela otopark benzeri alanlarda düşük tavan aydınlatma uygulamaları yaygındır.
Şantiye ya da stadyum gibi alanlarda ise yüksek tavan aydınlatma uygulamaları öncelikli olarak işlev görür. Her iki kullanımda da birbirinden farklı teknolojilere ve araçlara ihtiyaç vardır. Sektörde genel olarak 80 W ve 150 W aralığında değişmekte olan ürünler kullanılır. LED alanlarını korumak adına temperli cam koruyucu adı verilen materyalden destek alınır. Bu tip koruyucu malzemeler ısıya dayanıklıdır.
Armatür aydınlatma uygulamalarında optik, güç kaynağı ve sürücü benzeri ekipmanlar da kendine yer bulur. Armatürlerin önemli bir bölümünde gövdeyi değiştirmeye yarayan bir priz söz konusudur. Armatür seçiminde, özellikle dekorasyon ile uyumu ve kullanım amacını göz önünde bulundurmanız gerekir.
Tavan Armatürü Çeşitleri
Aydınlatma konusunda yeni teknolojilerin kullanılması, çeşitliliğin de artmasına yol açmıştır. Özellikle de LED teknolojisinin yaşamımıza dahil olması ile beraber aydınlatma malzemelerinde de değişim yaşanmıştır. Bilhassa iç aydınlatma noktasında pek çok armatür çeşidinden söz edilebilir. Günümüzde popüler bir şekilde tercih edilen tavan armatürlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sarkıtlı Armatürler: Genellikle 25-30 cm civarında bir çapa sahiptir. 150 cm uzunluğa sahip bir sarkıtlı alüminyumdan faydalanılır. Bu armatürler Tip A ya da Tijli armatür olarak da bilinir.
- Tip B1 Tavan Armatürü: Opal cam globludur.
- Tip B2 Tavan Armatürü: Sürgülü bir tutucuya sahiptir ve alüminyumdan üretilir. 0.5 mm kalınlığa sahip bir DKP saç gövdesi kullanılır.
- Telli Kafesli Armatürler: Üstünde özel bir çelik tel kafes barındırır. Camlı ve lastik contalı olmasının yanında özel bir altlığa sahiptir.
- Çift Duylu Armatürler: Tip G olarak da bilinen bu sarkıtlı armatürlerde toplamda iki duy bulunur.
- Atölye Armatürü: Tip H olarak tanınan atölye armatürü, 40 cm çapa sahiptir ve ayrıca emaye fırın boyalıdır. Gerekli durumlarda cam, balast ve tij dahil edilebilir.
- Avize Armatürü: Bu armatür çeşidinde sarkıt uzunluğu 60-80 cm aralığındadır. Madeni kolları dışında özel bir personel duyu vardır.
- Projektör Armatürler: Genellikle cephe aydınlatmalarında, limanlarda, spor salonlarında, otopark alanlarında ve şantiyelerde tercih edilen bir armatür çeşididir.
- Acil Aydınlatma Armatürleri: Elektrik kesintilerinde minimum 60 dakika daha ışık sunabilir.
Tavan Armatürü Modelleri
Yapı itibarıyla günümüzde pek çok armatür modelinden bahsedilebilir. Özellikle modern bir tasarıma sahip olan modeller dışında vintage ya da retro tarz modeller önemli bir ilgi görür. Aydınlatma armatürlerinin pek çoğu odadaki elektrik sistemine entegre olacak biçimde tasarlanır.
Kablo bağlantılı armatür modelleri, size ham kablolar ile beraber gelir. Bu armatürler direkt elektrik devresine bağlanmalıdır. Portatif armatür modeller sayesinde ise yaşam alanınızdaki aydınlatmayı kolayca başka bir odaya taşımanıza olanak tanımasıdır. Diğer yandan bağımsız bir şekilde açılıp kapatılabilirler.
Dekoratif armatür modelleri ise odaya genellikle kordon, kol, dirsek, zincir ya da benzer araçlarla ulaşabilir. Dekoratif armatürler yalnızca aydınlatma ihtiyaçlarına yanıt vermez aynı zamanda dekorasyona da önemli bir katkı sunar. Son olarak, tavan armatürü sensörlü ya da fotoselli modelleri de değerlendirebilirsiniz.
Tavan Armatürü Fiyatları
Genel itibarıyla odaya doğru ilerleme gösteren tavan armatürü çok daha dekoratif ve estetiktir. Dekorun etkili bir parçası olan tavan armatürlerinde fiyatları malzeme ya da tasarım kullanımına bağlı olarak değişebilir. Tavan armatürü fiyatları konusunda en güncel fiyatlara ulaşmak için Kepez Yapı Market’in ilgili kategorisini yakından takip edebilirsiniz.