İç Cephe Boyası
Boya işlemi her ev için büyük bir değişimin yanı sıra duvarların uzun ömürlü kullanımı için de büyük bir öneme sahiptir. Ev için zamanla yıpranması, kirlenmesi gibi durumlardan ötürü iç cephe boyaması iyi bir seçenektir. Evin diğer unsurlara ihtiyaç duymaksızın yenilenmesinin ve kirliliğinin yerini temiz bir görünüme bırakmasının en kolay yolu olduğundan dolayı sıklıkla tercih edilir. Yaşam alanınızda iyi hissedebilmek için belli aralıklarla yapmanız gereken iç cephe boyasının ihtiyaca ve renklerine göre birçok seçeneği bulunur. Duvarın nefes almasını sağlayan ve rutubet önleyici bir boya türü tercih edilmek istenirse silikonlu boya, uzun süre dayanması daha ön planda tutulan bir özellik ise plastik boya, metal içeren kapı, pencere, parmaklık gibi alanlar için sentetik boya, temizlik açısından kolaylık için ise silinebilir iç cephe boyası tercih edilebilir. Duvar boyalarının amacı yenilemek olsa da duvarın türü ve bulunduğu yer gibi özelliklere göre uygulanması verimli bir sonuç alınabilmesi açısından önemlidir.
Silikonlu Boya Özellikleri ve Kullanım Alanları
Silikon boyalar günümüzde iç ve dış cephe boyamalarında sıklıkla tercih edilen boya çeşitlerindendir. Mat, pastel, yarı mat ve parlak olmak üzere farklı görünüm çeşitlerine sahiptir. En çok yarı mat ve parlak görünümleri tercih edilmektedir. Silikon boyanın yarı mat olarak bilinen çeşidine saten boya denir ve yaygın olarak kullanılır. Silikon boyaların en önemli özelliği silinebilir yapıda olmalarıdır. Fakat her silikonlu boya silinebilir yapıda değildir. Parlaklığı fazla olan silikon boyalar silinebilir özelliğe sahiptir. Parlak silikonlu boya kaygan bir yüzeye sahip olduğundan temizlik açısından kolaylık sağlar. Kapatıcılık özelliği yüksektir ve boya işlemi sonrası koku bırakmaz. Dış etkenlere karşı yoğun dayanıklılık gösteren silikon boyalar emici özelliğe sahip olmadığından uygulama esnasında yoğun bir boya harcanmaz ve bu sebepten ekonomiktir. DYO, Tek Boya gibi birçok markada bulunan ve geniş renk skalasına sahip olan silikon boya çeşitlerine ulaşmak için Kepez Yapı Market online sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Plastik Boya Özellikleri ve Kullanım Alanları
İç cephe boyamalarında plastik boya sıklıkla kullanılan en eski boya çeşitlerinden biridir. Mat ve pastel olmak üzere iki çeşit görünüme sahiptir. Silikonlu boyalardan farklı olarak silinebilir özellikte olmayan plastik boya içerisindeki dolgu oranlarının yüksek olmasından ötürü kapatıcılığı yüksektir. Özellikle ince sıvaya sahip, alçı uygulanmamış yüzeylerde örtücülük anlamında oldukça iyi bir performans gösterir. Kapatıcılığı iyi olduğundan fazla kat gerektirmemesiyle aynı zamanda ekonomiktir. Plastik boyalar mat ve pütürlü bir yüzeye sahiptir. Duvar boyalarından en sağlıklısı olarak bilinen plastik boyaların su bazlı çeşidi yağlı boyalara göre daha fazla tercih edilmektedir. Plastik boyalar, pastel ve mat yapılarıyla renkleri oldukça iyi yansıttığından ev ve iş yerlerinize ferah bir yaşam alanı sunar. Özellikle su bazlı çeşidi kolay uygulanabilir ve sağlıklı olmasından ötürü sıkça tercih edilir. Plastik boya pastel renkleriyle birlikte en geniş renk skalasına sahip boya çeşididir. Emici özellikte olduğundan duvarla iç içe geçerek uzun ömürlü bir kullanım sağlar. İç mekân boyamalarında genellikle tavan için kullanılan plastik boyalar uygun maliyetli olduğundan sıklıkla tercih edilir.
Sentetik Boya Özellikleri ve Kullanım Alanları
İçeriğinde su barındıran boyalara su bazlı boyalar denirken, içeriğinde su olmayan boyalara ise sentetik boya adı verilir. Sentetik boyalar tinerle inceltilebilen, kurumasının biraz uzun sürdüğü çok amaçlı kullanım için üretilmiş boyalardır. Yağlı boya olarak bilinen sentetik boyaların parlak türüne enamel boya denir. Çoğunlukla parlak yapıya sahip olan çeşidi metal ve ahşap yüzeyler için tercih edilir. Dalgalanma ve rulo-fırça izi yapabileceğinden metal ve ahşap yüzeylerde kullanımı yaygındır. Mat sentetik boya ise düzgün olmayan yüzeylerde ışığı yansıtmayarak bozuk yüzeyi sakladığından tercih edilebilmektedir. Boya işlemi sonrası pürüzsüz yüzeyler oluşturan sentetik boyalar aynı zamanda kolayca silinebilirdir. Silikon içeren boyalardan farklı olarak silme işleminde deterjan kullanılabilir. Darbe ve aşınmaya karşı dayanıklı olduğundan kaygan, koruyucu bir yüzey oluşturulmak istenildiğinde de sentetik boyalar kullanılabilir. Yağlı boya uygulaması öncesinde mutlaka astar kullanılmalıdır. Özellikle ahşap yüzeylerde astar yağa dayanır ve sızdırma endişesine mahal vermeden rahat bir kullanım sağlar. Lekeleri örtücü özelliğinin yanı sıra leke tutmamasıyla da temizlik açısından kolaylık sağlar.
Silinebilir İç Cephe Boyası Özellikleri ve Kullanım Alanları
İçerdiği silikon sayesinde pürüzsüz ve kaygan bir görüntüye sahip olan silinebilir iç cephe boyası aslında silikon boyanın bir çeşididir. Silikon boyaların hepsi silinebilir değildir, silinebilir özellikteki boyalar parlak görünüm veren türdedir. Yağmurlu ve nemli bölgelerde ve su ile iç içe olan mutfak, banyo gibi alanlarda rutubeti önlemek amaçlı silinebilir iç cephe boyası tercih edilir. Silinebilir silikon boyaya sahip duvarlar sadece su ile ıslatılmış bez ile silinmeli, deterjan gibi kimyasal içeren herhangi bir temizleyiciyle silinmemelidir. Bunun en önemli sebebi ise su ile temas ettiğinde yapışma özelliğine sahip olduğundan duvarlarda çatlama ve kabarma gibi istenmeyen durumları önleyerek uzun ömürlü bir kullanım sağlamasıdır. Diğer boya çeşitlerine göre renk skalası geniş, silikon içeren boyalar aynı zamanda boyama işlemi yapıldıktan sonra ağır bir koku bırakmadığından yoğun bir havalandırma gerektirmez. Yeni nesil boyalardan önce, iç cephe boyası renkleri tercih edilirken renk açılması, solma ve renklerin sınırlılığı koyu renklerin tercih edilmesini engelliyordu. Günümüz teknolojisiyle üretilen silikon boyalar ise güneş ışığını yansıtarak renk solması veya açılması gibi sorunlarla karşılaşılmadığından istenilen renkte temin edilebilmektedir. Kepez Yapı Market vasıtasıyla Filli Boya, Polisan gibi istediğiniz marka ve renkteki silikon boyayı temin edebilirsiniz.