Turkuaz Rengini Yakından Tanıyın

Turkuaz Rengini Yakından Tanıyın

Modası hiç geçmeyen bir renk turkuaz, diğer adıyla Türk mavisi. Adını, Türkiye topraklarında bulunan Turkuaz mineralinden alıyor. Fransızlar bu mineralin taşına “Türk olan, Türk’e özgü” anlamına gelen Turkuaz adını vermişler. Turkuaz ilk kez 1573’te İngiltere’de renk olarak anıldı ve İngilizce adı da Fransızların Türk taşına verdikleri isimden geliyor. Bu yüzden Türklerle özdeşleşmiş bir renk olan turkuaz, dünyanın pek çok ülkesinde Türk rengi olarak tanınıyor.

Doğaya ait en güzel renklerden biri olan turkuaz, maviyle yeşilin karışımından oluşuyor. Turkuazın birbirinden farklı altı tonu var. En çok karşımıza çıkan tonu, İtalyan gök mavisi olarak geçen Celeste. Açık turkuaz, orta turkuaz ve koyu turkuaz gibi klasikleşmiş tonlarının yanı sıra turkuazın iki tonu daha var. Bunlardan biri, turkuazın içindeki mavinin ağırlıkta olduğu “mavi turkuaz”. Bir diğeri de yeşile çalan bir ton olan “inci turkuaz”.

Turkuaz, soğuk bir renk olduğu için sakinleştirici etkiye sahip. Osmanlı döneminde muhteşem camileri süsleyen çinilerde en çok tercih edilen renkti. Son dönemin giyim trendleriyle yeniden her yerde turkuazı görür olduk.

Mimaride ve giyimde kendini gösteren iddialı turkuaz, evlerde de sıklıkla tercih ediliyor. Hem canlı bir görünüme sahip hem de huzur dolu olduğu için her ruh haline uyan bir ortam yaratmanızı sağlıyor. Turkuazı evinizde kullandığınızda sahil havasının sıcaklığını ve dinlendiriciliğini evinize getirebilirsiniz.

Suyu çağrıştırdığı ve temizlik hissi uyandırdığı için turkuaz en çok mutfaklarda ve banyolarda karşımıza çıkıyor. Sakin bir ortam yarattığı için bebek odalarının da gözde renklerinden biri. Detaylarda kullanıldığında turkuaz, yemek alanını da güzelleştiriyor. Doğru renk kombinasyonuyla salon ve yatak odasında da turkuazı kullanabilirsiniz.

Turkuaz pek çok renkle uyumlu. Turkuazla en dengeli ve huzur verici uyumu beyaz oluşturur. Siyah beyaz kombinasyonunda bir dekorasyonunuz varsa turkuazı kullanarak evinizi hareketlendirebilirsiniz. Örneğin turkuaz mobilyalar, fildişi duvarlı evleri süslemek için ideal.

Turkuaz, kahverengi tonlarıyla da harika görünür. Bu yüzden, ahşap ağırlıklı evlerin vazgeçilmezi olan turkuazı her şekilde kullanabilirsiniz. Hele ki açık kahverengi parkeleriniz varsa duvarlarınızı turkuaza boyamaktan çekinmeyin. Elde edeceğiniz uyum mükemmel olacak. Bu turkuaz duvarlara acı kahverengi perdeler de çok yakışır. Turkuazla birlikte sezonun gözde renklerinden olan vizonu da deneyin, pişman olmayacaksınız.

Renk kullanımı konusunda cesursanız turkuaza çok yakışan bir başka renk önerimiz var: Limon sarısı. Turkuaz duvarların önüne limon sarısı küçük mobilyalar koyarak odanızda harika bir odak noktası oluşturabilirsiniz.

Dinginliğin, ferahlığın ve dengenin rengi olan turkuaz gerçekten de huzur veriyor, değil mi?

Filli Boya, hazırladığı Turkuaz Renk Koleksiyonu ile Türk boya sektöründe bir ilke imza atarak Anadolu toprakları ile bütünleşen turkuaz rengini, tüm tarihsel seçenekleri ile birlikte tek bir kaynakta toplayıp dünyanın beğenisine sundu. Koleksiyonu’nun içeriği, Selçuklu’da Turkuaz, Osmanlı’da Turkuaz ve Günümüzde Turkuaz olarak üç farklı bölümden ve her biri kendi içerisinde birçok renk seçeneğinden oluşuyor. Akademisyen yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu tarafından hazırlanan ‘’Turkuaz Gökyüzünün Ve Yeryüzünün Mirası‘’ kitabından ilham alınarak hayata geçirilen Turkuaz Renk Koleksiyonu’nu linkten inceleyebilirsiniz.

İçerik Evimle Ben

Etiketler: turkuaz,renk
Temmuz 06, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR